Fördjupningsuppgift - Hitler

Den 20 april 1889 föddes Adolf Hitler. Hans föddes i en liten stad i Österrike som heter ''Braunau''. Det skiljde sig 23 år mellan hans mamma och pappa. Hans mamma Klara var 23 år, och hans pappa Alois var 42 år gammal. Hitlers pappa, Alois arbetade som tulltjänsteman. På arbetsplatsen var han respekterad, och många ansåg att han var skicklig. Han växte upp med två systrar, men en dog förre hon han bli vuxen. Före Hitler föddes hade Klara fött tre barn, men ingen blev äldre än tre år. Familjen bodde i staden i några år, men flyttade därefter till ett nytt ställe. Deras barn uppväxt bestod av att flytta runt

Till en början gick det bra för Hitler när han gick i skolan. Han hade bra betyg och var aktiv i alla ämnen. Hans favoritämne var historia, och drömmer om att bli artist blev större och större. Hans pappa Alois hade större planer för Hitler. Politiker var det rätta och enda jobbet för Hitler. Från början lyssnade inte Hitler på hans far. Det slutade med att Alois tvingade sin son att byta skola. Genast började det att gå sämre för Hitler i skolan. I de flesta ämnena var han underkänd i. Ett år blev Hitlers betyg otroligt dåliga, det slutade med att han hoppade av skolan redan som 16 åringen. Han återvände aldrig.

Trots att Hitler hoppade av skolan hade han drömmar om att bli konstnär. Han målade tavlor och tecknade hela dagarna. 1907 i oktober sökte Hitler in till konstakademin i Wien. Han kom inte en. Året därefter sökte han en gång till, men kom inte in då heller. Det slutade med att han gav upp hans dröm som konstnär.

Efter det här var Hitler förstörd. Inte bara p.ga misslyckandet i skolan och ansökningar, utan även eftersom hans mamma och pappa tidigare hade avlidit. Men hans liv fick en vändning när han flyttade till Brigittenau. I staden blev han genast politiskt påverkad. Det fanns många olika religioner i staden, men det han reagerade på mest var allt som handlade om judar. Var femte invånare i staden Brigittenau var jude. Georg Ritter von Schönerer är en politiker i som hatade judar, snabbt utvecklade Hitler samma hat för judar.


Frågor om andra världskriget

Frågor om andra världskriget

 

Andra världskriget:

  1. Efter första världskriget ändrades nationsgränserna. Tyskland blev tvungna att betala igen pengar eftersom det landet startade kriget. Tyskland kände att de var fel eftersom, enligt tyskarna, så tillhörde andra länder Tyskland, och man ansåg att andra länder var skyldiga till första världskriget också. Tyskarna ville hämnas. Man ville ta över Europa, därför började man att kriga mot Polen.

  2. Andra världskriget pågick mellan 1939-1945.

  3. Tyskarna använde sig av en metod för att erövra Polen som kom att bli känd som "blitzkrieg". På svenska betyder det blixtkrig. Tyskland började kriget genom att förstöra Polens flygfält, broar och järnvägsstationer med bombplan bakom den polska fronten. Efter det fortsatte tyskarna att angripa de svagaste punkterna i den polska fronten.

  4. När tyskarna attackerade Polen försökte polackerna att göra motstånd. Men eftersom Tyskland låg före i utvecklingen hade inte Polen samma tillgång till vapen. I stället för att använda sig av stridsvagnar, bombplan och kulsprutor hade polackerna hästar. Det var en stor skillnad mellan deras metoder. Tyskland hade bättre vapen vilket gjorde att Polen besegrades snabbt.

Kriget påverkar Norden:

  1. Hela Europa var påverkade under andra världskriget. Ett krig påverkar många. Många var tvungna att arbeta hårdare och kriga trots att de inte ville.

    Danmark, Norge och Finland var inblandade i andra världskriget. Finland var det land i norden som blev attackerat först. Sovjetunionen ville tidigare att Finland skulle gå med på deras krav att bygga en flottbas vid inloppet till Finska viken. Finland vägrade att gå med på kraven. Eftersom Finaldn vägrade ledde det till att Sovjet gick till anfall mot Finland. Under tre månader försvarade sig den finska armén. Finnarna gav upp och tvingades att lämna ifrån sig stora delar av sina områden till Sovjetunionen.

    Ett år senare, 1940 attackerades norra Norge av tyska soldater. Tyskland ville få kontroll över Norge eftersom landet hade järnmalm. Innan hade man transporterat malm från Norge till Tyskland. Britterna försökte stoppa det eftersom järnmalm gav tyskarna stora fördelar. Tyskarna ville vara säkra att järnmalmen skulle kunna transporterasoch bland annat därför attackerades även Danmark samtidigt. Dagen efter att tyskarna hade ockuperat Danmark och Norge så fick danskar reda på att tyskar planerade att bomba Köpenhamn. Inget skulle hända om Danamr gick med på ett avtal. Det ledde till att Danmark gav upp men var fortfarande inblandade i kriget. Samma dag blev Norge attackerade av tyskarna. För att slippa krige blev Norge erbjudna att ge upp. Den norska regeringen sa nej. Det var ett faktum, Norge var i krig.

 

Sverige var ett neutralt land som inte ville bli inblandade i kriget. Sverige ockuperades aldrig av tyskarna som de andra nordiska länderna. Man valde att inte ockupera Sverige eftersom malmfälten förmodligen skulle ha bombats av brittiskt flyg. I stället för att kriga hjälpte Sverige Tyskland. Då förstod man inte vad kriget egentligen innebar. Svenskarna hjälpte Tyskland genom att låta soldaterna åka tåg genom Sverige. Varje dag passerade ett tåg med tyska soldater genom Sverige. Trots att inte Sverige var inblandade i kriget så påverkades landet. Kvinnor var tvungna att arbeta hår för att ta ansvar för sin familj, medan mannen var redo att försvara landet om ett krig skulle bryta ut. Annat som påverkade Sverige under andra världskriget var arbete, utbildning, livsmedel och andra varor eftersom man kunde inte transportera på samma sätt längre.

 

Churchill blir brittisk ledare:

  1. Våren 1940 förändras kriget för Tyskland eftersom Storbritannien fick en ny ledare, Churchill. Tidigare var Storbritanniens ledare Chamberlain. När han var ledare hade soldater under kriget varit på frammarsch utan att västmakterna hade gjort något. Men han tvingades avgå eftersom han var tillräckligt stark. I stället ersattes han med Winston Churchillsom  skulle hjälpa britterna genom krigen. Churchill sade till britterna ''Jag har ingenting annat att bjuda er än blod och möda, tårar och svett''. Genom att han blev ledare så tvingades tyskarna att ändra sin taktik.

     

  2. 1940 bestämde sig tyskarna att invadera Storbritannien. Storbritannien var de enda landet i Europa som fortfarande stod emot Tyskland. Planen var bomba England sönder och samman. Terrorbombning av städerna var ett inslag. Idén var att det skulle knäcka landet. I Storbritannien hade man förberett sig på terrorbombningen. tiousentals människor sov i tunnelbanestationer eftersom man skyddades mot bomber. Ovanför tunnelbanorna och andra delar av England kämpade britterna och försökte att bekämpa de tyska bombplanen. Det blev en stor strid men saken var klar, Storbritannien stod emot den tyska krigsmakten. Britterna kunde skjuta ner fler plan än tyskarna hann bygga och fler piloter än de hann att utbilda. Tack vare alla brittiska piloter som bidrog med hjälp kunde de skydda sitt land.

 

Hitler tvingades ställa in invasionen p.ga Storbritanniens motstånd. Efter striden höll Churchill ett tal där han tackade piloterna för deras insatser. Det han sa var att utan piloternas hjälp skulle Storbritannien aldrig kunna stoppa tyskarnas plan. Talet var hans sätt att tacka alla piloter som ställde upp med deras insats.

 

Anfall mot Sovjetunionen:

  1. När ett land attackerar ett annat land vill man oftast få ut något av det. I det här fallet ville Tyskland komma åt Sovjetunionens olja, malm och brödsäd. Med hjälp av tillgångarna skulle tyska soldater attackera Storbritannien. Man behövde olja, malm och säd b.la till vapen och flygplan som man skulle använda under attacken.

  2. Tyskland planerade att använda sig av sitt ''blixtkrig''. Man trodde det skulle funka eftersom man hade tidigare erövrat Polen, Danmark, Norge, Nederländerna, Belgien och Frankrike med den taktiken. Taktiken misslyckades dock mot Sovjetunionen. De ryska grusvägarna var dåliga och järnvägsnätet var skadat. Det ledde till att man inte kunde få fram motordrivna fordon för att klara av alla transportera till bla mat, vapen, ammunition och druvmedel.

 

Kriget blir ett nytt världskrig:

  1. Den första september 1939 attackerades Polen av tyska stridsvagnar och flyg. Andra världskriget hade börjat. Tyskland använde sig utav deras metod ''blixtkrig'' som inleddes med att tyska bombplan förstörde flygfält, broar och järnstationer. Efter det angrep man de svagaste punkterna av Polen med tyska stridsvagnar.

 

Efter attacken mot Polen gick Storbritannien, Frankrike, USA och Sovjetunionen mot Tyskland. Länderna förklarade krig mot Tyskland. Andra världskriget hade nu börjat.

 

Slutet på kriget:

      1. Länderna som ingick i axelmakterna var: Italien, Tyskland och Japan. De krigade mot Sovjetunionen, Frankrikes och Storbritannien osv.

      2. Hitler planerade att Tyskland skulle vinna kriget genom att attackera Alexandria i Egypten för att stoppa brittiska handelsfartyg. Därefter skulle man attackera de viktiga oljekällorna i Mellanöstern. Från söder skulle sedan den tysk-italienska armén möta en annan styrka som tidigare hade vandrat igenom Sovjetunionen. Tillsammans skulle de mötas öster om Medelhavet vilket skulle leda att Tysklands herravälde i Europa var säkert.

      3. Hitlers planer gick i stöpet. I stället blev Tyskland besegrade av Storbritannien. Tyskland hade svårigheter att skicka materiel till sina trupper i Nordamerika, man kunde inte producera tyska flygplan i samma takt som de allierade och i slutet av 1942 sänkte Storbritannien 70 % tyska lastfartyg. Egentligen skulle lastfartygen med de tyska trupperna skickas till Nordafrika. Men Storbritannien stoppade Tysklands plan.

      4. Några månader efter Hitlers självmord nådde kriget sitt slut. Det började med att Europa gav upp eftersom de hade inget chans mot allierade. Men i Asien pågick fortfarande krig. Japan var då de enda landet på den allierade sidan som inte hade gett upp. År 1945 attackerades Japan av USA. 6 augusti sprängdes atombomber över den japanska staden Hiroshima. 80 000 människor dog omedelbar, 70 000 skadades. 3 dagar senare sprängdes en till atombomb över staden Nagasaki. Det för första gången man använde atombomber. Det ledde till att Japan gav upp.

      5. För det första dog över 60 miljoner människor. 29 miljoner var soldater, ungefär lika många var civila, gamla, kvinnor och barn. I Sovjetunionen dog 20 miljoner. Och i Polen dog 5 miljoner polacker, varav 3 miljoner judar.

 

Siffrorna är höga, för höga. Jag blev chockad över hur många som faktiskt dog under andra världskriget. Skyldiga och oskyldig människor miste sitt liv.Förut visste jag lite om andra världskriget, men inte lika mycket som nu. Det är intressant att läsa om. Det här väcker många tankar. För mig är det underligt att det inte var så länge sedan så många dog. Jag vill fortfarande lära mig mer om det här, och kolla på filmer om andra världskriget eftersom det är så pass intressant.

 

  1. Efter andra världskriget ritade man om Europ kartan. Tysklands land krympte. Tidigare sträckte sig landet från Frankrike till Ryssland. Efter andra världskriget blev Tyskland indelat i två länder – Västtyskland och Östtysklan. Många människor dog, runt 60 miljoner, judarna blev nästan utrotade och atombomber, stridsvagnar och flygplan förstörde stora delar av världen.

 

Den 6 augusti 1945 tog alltså andra världskriget slut. Vad blev resultatet? Hur förändrades Europa? Vad ledde allt fram till?


RSS 2.0